בריאותשונות

טעימות לתינוקות: מתי כדאי להתחיל ומה כדאי לתת קודם

טעימות לתינוקות הם שלב בו התינוקות מתחילים להיחשף למזון, לטעמים ולמרקמים השונים. כדי להקל במעבר ולהרגיל את גופם יש לזאת זאת בהדרגה נכונה

תינוקות לומדים להכיר את העולם ואיך להתנהג על ידי חיקוי המבוגרים שסביבם. כחלק מכך, כדי לדעת שהתינוק הגיע לשלב בו הוא מוכן להתחיל טעימות תשימו לב להתנהגות שלו בזמן שמבוגרים אוכלים לידו, אם הוא מביע עניין, מנסה להגיע לאוכל או מחכה את תנועות הפה כנראה שהוא מוכן להתחיל טעימות לתינוקות. 

כדי להיות בטוחים תתנו לקטנטנים לטעום מעט מחית פירות על קצה של הכפית, אם הם מגיבים בשמחה, מכניסים את האוכל לפה ומצליחים לבלוע כנראה שהם מוכנים. אך מנגד, אם הם דוחפים את האוכל החוצה, עושים פרצוף לא מרוצה או בוכים יש להפסיק ולנסות שוב בעוד מספר ימים. מטעמי בטיחות וכדי למנוע סכנת חנק יש לזכור שטעימות יש להתחיל רק לאחר שהתינוק כבר מסוגל להחזיק את הצוואר, הראש והגב לבד ובצורה יציבה. 

למה השלב של טעימות לתינוקות חשוב להתפתחות?

שלב הטעימות הוא החשיפה הראשונית של התינוקות לטעמים ולמרקמים השונים, לכן חשוב להקפיד על חשיפה הדרגתית ועקבית כדי לתת להם זמן להתרגל לשינוי ולמעבר מהחלב לו היו רגילים עד כה. כדי שהם יגיעו לשלב הארוחות מוכנים יותר יש לוודא כי הם מכירים את הטעמים, המרקמים והשילובים השונים ושהם מגיבים לכך בצורה חיובית.   

ממה כדאי להתחיל שנותנים טעימות לתינוקות?

מומלץ להתחיל מטעימות של פירות וירקות טחונים, לאחר מכן להמשיך לדגנים, ביצים, עוף, דגים וכו'. בכל פעם שנותנים לתינוק לטעום משהו חדש יש להקפיד למשך כמה ימים לתת רק את אותו הדבר כדי שגופו יתרגל ויפתח סיבולות עבור אותו מוצר. לדוגמא: אם הבאת לתינוקכם לטעום בננה טחונה, במשך 3 ימים תתנו לו לטעום בננה לבד, לאחר מכן אפשר לעבור ל3 ימים של טעימות תפוח טחון ולבסוף ניתן לשלב בין השניים למחית אחת.  

באיזה שלב התינוקות מתחילים לאכול ארוחות מלאות?

בסביבות גיל חצי שנה התזונה המבוססת על חלב כבר לא מספיקה להתפתחות הפיזית של תינוקכם ויש להוסיף ארוחה אחת ביום המבוססת על מרקים טחונים. בהדרגה יש להוסיף עוד ארוחות המבוססות מזון ולהשתמש בחלב התינוקות כתוסף ולא כתחליף לארוחה. במרקים הטחונים ניתן להוסיף עוף, דגים ובשר עד לשלב שתינוקכם מצליח לאט ללעוס מזון רך ומשם יש להתקדם בהדרגה בהתאם לדרישות והיכלות של תינוקכם. לאחר שמתחילים לאכול ארוחות מבוססות יותר ניתן לתת לו לשתות גם מים אך תינוק שניזון רק מחלב ותחליפים לא זקוק לתוספת הנוזלים. 

מתי מתחילים חשיפה למוצרי מזון אלרגניים, חלב, דבש וגלוטן?

בעבר היה נהוג לחשוב כי יש לדחות את החשיפה למוצרים העלולים להיות אלרגניים כדי למנוע היווצרות של אלרגיה מסוכנת, כיום טוענים בדיוק הפוך. ככל שתחשפו את ילדכם ליותר מוצרים אלרגניים בגילאים צעירים יותר ובצורה קבוע כך יורד משמעותית הסיכוי שגופם יפתח אלרגיה כלפי אותם מוצרים. לכן מומלץ לתת לתינוקות לטעם בזהירות ובמעקב חמאת בוטנים אורגנית ללא תוספות סוכר, טחינה גולמית, ממרח שקדים וכו'. מוצרי חלב ניתן להוסיף בשלב מעט מתקדם יותר כמרכבי בפשטידות, לביבות, מרקים וכו', מוצרי חלב כמו גבינות, יוגורטים ומעדנים מומלץ להתחיל רק מגיל 9 חודשים וחלב לשתייה מרוכז יש להתחיל רק לאחר גיל שנה כדי למנוע מצב של אנמיה.

דבש לעומת זאת אסור בשום צורה לתת לתינוקות לפני גיל שנה, זאת בשל חיידק שיכול להיות בדבש ועלול להיות מסוכן מאוד עבור התינוקות. 

לסיכום

מדובר בשלב שיכול להיות מאוד מהנה עבור תינוקות מסוימים, החשיפה, התגלית והתחושה הבוגרת שזה מעניק להם תורמת המון להתפתחות ולתחושת העצמאות. כמו כן, כאשר התינוק מצליח לאחוז לבדו בכפית יש לתת לו לנסות לאכול גם לבד או עם הידיים. אכילה עם הידיים שאומנם יכולה להיות מלכלכת לבית ולתינוק מאוד חשובה להתפתחות ולוויסות החושי של התינוק, מעבר  לטעם ולמרקם של המזון בפה יש חשיבות רבה גם לחשיפה שם המרקם עצמו של המזון וליכולת של המזון לעבור שינוי במרקמים (מחיצה, פירור מזון וכו').

אהבתם? קראו עוד בנושא – 

ויסות חושי אצל ילדים: מתי יש בעיה ואיך אפשר להתמודד עם זה?

חדרי תינוקות מעוצבים: הדרך להשגת חדר מושלם לבייבי שלך

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button