התפתחות הילדשונות

סדר יום לתינוקות: למה זה כל כך חשוב ועל מה צריך להקפיד

קביעת סדר יום לתינוקות מעניקה להם תחושה של ביטחון ועקביות. למי שלא בטוח על מה צריך להקפיד בהתאם לגיל, יצרנו מדריך כללי שתדעו על מה חשוב לשמור

הורים רבים יוצאים מנקודת הנחה כי התינוקות שלנו קטנים מכדי שיפריעו להם שיבושים בסדר היום, אך ההפך הוא הנכון. ב3 חודשים הראשונים לחיי התינוק באמת השעון הביולוגי שלו הוא שקובע את סדר היום אך החל מגיל 4 חודשים יש להכניס את התינוק לסדר יום קבוע כדי להשרות לו תחושה של ביטחון ורגיעה. אז בואו להבין מה החשיבות האמתית של סדר יום לתינוקות ואיך מומלץ לעשות את זה נכון.

הבסיס של הסדר יום לתינוקות לפי גילאים, החל מגיל חודשיים ועד לגיל שנה:

סדר יום לתינוקות בגיל חודשיים

כמו בציינו לפני גיל 3 חודשים אנחנו מאוד תלויים בשעון הביולוגי של התינוק

זמן שינה וזמן משחק: לרוב בגיל הזה הקטנטנים ישנים רוב היום ויש לדאוג להפוגות של כ30-45 דקות בין התנומות. בין התנומות לזמן שיש להקדיש למשחק צריך גם לדאוג להאכלה כל שלוש שעות בממוצע.

טקס שינה והשכבה: יש להקפיד כבר מגיל זה על טקס שינה מסודר בכל לילה בשעה קבועה, מטרת טקס השינה היא לעזור לילד להיכנס לאווירה של לילה ושינה. אם הזמן הילד לומד את טקס השינה ומבין כבר למה לצפות ויודע שמתחילת הטקס המטרה הסופית היא ללכת לישון בצורה רגועה ונעימה. 

סדר יום בגיל שלושה חודשים 

זמן שינה וזמן משחק: בגיל הזה, מתחילים להגדיל את המרווחים בין התנומות לתווך של בין 40 דקות לשעה זמן ערות. בגיל הזה יש לדאוג יותר לזמני משחק על הבטן כדי לעודד הרמה עצמית של הראש. מומלץ בזמני ערות גם לטייל עם הילדים קצת בחוץ (במידה ויש מזג אוויר נעים כמובן).

טקס שינה והשכבה: טקס השינה נשאר קבוע וממשיך כרגיל, בגיל הזה כבר אין להעיר את הילד בלילה לארוחות אלא לתת בקבוק עד 3 פעמים בלילה לפי דרישה. 

סדר יום לתינוקות בגיל ארבעה וחמישה חודשים 

זמן שינה וזמן משחק: בסביבות גיל ארבעה\ חמישה חודשים מתחילים לתת לילדים טעימות של פירות וירקות ולבסס ארוחות ביניים. בנוסף המרווח בין התנומות גדל לתווך של כשעה שעה וחצי זמן ערות. יש להקפיד על זמני משחק מרובים יותר על הבטן ולעודד הרמה של הראש בצורה עצמאית. 

טקס שינה והשכבה: בגיל הזה אנחנו כמובן שכבר לא מעירים את הילדים בלילה ונותנים בקבוק בין פעם לשלוש פעמים בלילה לפי דרישה. בגיל הזה טקס השינה כבר אמור להיות מבוסס ומוכר לילד כדי לאפשר לו שינה נינוחה ורגועה. 

סדר יום בגיל שישה ושבעה חודשים

זמן שינה וזמן משחק: בגיל חצי שנה כבר יש הפסקות של שעה וחצי עד שעתיים בין שינה לשינה ויש הרבה יותר התייחסות למשחקי התפתחות השונים. מגיל חצי שנה כבר מתחילים לתת מרקים טחונים ולהוסיף בקבוקים לפי הצורך. יש לעודד את הילדים לחקור ולגלות דברים בעצמם תוך שמירה על שיגרה וסדר יום קבוע.

טקס שינה והשכבה: טקס השינה נשאר קבוע כשהיה ויש לתת בקבוק בין פעם לפעמיים בלילה במידה ויש צורך.

סדר יום בגיל שמונה חודשים ועד גיל שנה 

זמן שינה וזמן משחק: זמני המשחק גדלים גם לפערים של שלוש שעות בין כל שינה, זמני השינה מתקצרים עד למצב של חצי שעה שנת בוקר, שנת צהריים וחצי שעה של שנת אחר צהריים. יש הרבה יותר מקום להקפיד על משחקי התפתחות בגיל הזה ואף לעודד התחלה של זחילה ותנועה עצמית. יש לאתגר את הקטנטנים עם משחקים בהתאם לשלב ההתפתחותי שלהם ומומלץ להקפיד על טיולים בחוץ. 

טקס שינה והשכבה: טקס השינה נשאר קבוע כשהיה ויש לתת בקבוק בין פעם לפעמיים בלילה במידה ויש צורך. חשוב מאוד להקפיד על טקס השינה  עד כמה שיותר קבוע כמו גם על סדר היום, כל זמן שהקטנטנים רגילים לסדר מסוים ויודיעם למה לצפות הם מרגישים בטוחים ונינוחים יותר.

לסיכום:

תזכרו כי כל ילד הוא שונה ומתפתח בקצב שלו, בהתאם להתפתחות האישית של הילד יש לשמור על שיגרה ושעות כמה שיותר קבועות. תקפידו על שעות קבועות בכל הנוגע לארוחות, זמני שינה וזמני משחק. אין לחשוף ילדים מתחת לגיל שנה למסכים ומומלץ לטייל איתם בחוץ הרבה ולהשמיע להם מוזיקה נעימה המעודדת התפתחות וחקירה של הסביבה. 

אהבתם? קראו עוד בנושא – 

חרדת נטישה תינוקות: איך להתמודד עם התקופה המאתגרת

משחקי התפתחות- ככה תתאימו משחקים לפי הגיל של הילד

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button