התפתחות הילד

ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים- איך אפשר לעזור ולבסס ביטחון מגיל צעיר

ביטחון עצמי נמוך היא בעיה נפוצה לא רק אצל ילדים, בואו לקבל טיפים לביסוס תחושת מסוגלות מגיל צעיר וגם איך לשפר חוסר ביטחון אצל ילדים

כדי להעניק לילדנו ביטחון ולעזור להם לבנות ביטחון עצמי גבוהה יש להתחיל לבסס את האמונה והערכה העצמית כבר מגיל צעיר. ילדים רבים כמו מבוגרים סובלים מביטחון עצמי נמוך, אך בניגוד למבוגרים לילדים הרבה יותר קל לעזור. כיוון שהדעות וההשקפות שלהם על עצמם ועל העולם נמצאות עדיין בתהליך התהוות הם גמישות יותר וניתנות לעיצוב מחדש.

איך לבסס ביטחון עצמי ותחושת ההישגיות ומסוגלות כבר מגיל צעיר

 

1. הצלחה מבוססת עבודה וחזרות:

כבר מגיל צעיר יש לעודד את הילדים ולקדם הצלחה, כאשר ילד נכשל במשימה מסוימת או לא מצליח לעשות משהו בפעם הראשונה, יש לעודד אותו לנסות שוב ושוב עד שיצליח (לא חייב באותה הפעם, אפשר להגיד דברים כמו- כל הכבוד שניסית, בוא ננסה שוב בפעם הבאה). כדי לבנות ביטחון עצמי הילדים לא צריכים להיות הכי טובים בכול אלא להבין שאם ינסו מספיק הם יצליחו ולא משנה מה. הביטחון לא מגיע מהמחשבה שהם הכי טובים אלא מהידיעה שהם לא תמיד יכשלו והם יכולים לעשות הכול אם הם יבחרו ויתאמנו וימשיכו לנסות.

2. לחגוג הצלחות:

ביטחון עצמי נמוך מגיע כאשר אנו מתחילים להרגיש כי אנחנו לא טובים, לא מוצלחים, לא שווים או לא חשובים. כאשר הילד מצליח יש לחגוג אתו את ההצלחה ולדאוג שידע כי אתם גאים בו ומאמינים בו. גם אם הילד הצליח בדבר הכי פשוט או רק בחלק מהמשימה יש חגוג את ההצלחות כדי שירגיש שרואים אותו ושהוא חשוב.

3. להימנע משימוש במילים מקטינות:

יש להורים נטייה להגיד לילדים דברים כמו: את זה אסור, אל תעשה, אתה לא יכול, אתה לא תצליח וכו'. גם אם אתם יודעים שהילד מנסה לעשות משהו שהוא לא יכול כרגע, תוכלו להגיד לו שזה קצת קשה אבל הוא יכול לנסות. במידה והוא לא מצליח אל תתאכזבו, תעודדו אותו שהמשימה באמת הייתה קשה ואולי ננסה שוב כשהוא קצת יגדל. אל תשללו את היכולת שלא הילד לעשות משהו, תתנו להם לנסות הכול – כאשר הם מצליחים תחגגו איתם וכאשר הם לא אז תעודדו אותם שאם הם יתאמנו בסוף הם יצליחו. כמו כן, יש לחגוג את ההצלחות הקטנות והשיפורים שבדרך, הילדים צריכים להרגיש שהם במגמת עלייה ושיפור תמידי, יותר מכך הם צריכים להרגיש כי הסביבה וההורים במיוחד רואים את המגמה החיובית.

4. מניעת סכנה:

במידה והילד בא לעשות משהו מסוכן, יש להסביר את הסכנה ולא פשוט לאסור את אותו הדבר. אנחנו רוצים שהילד יבין את האיסור וירגיש כי יש דאגה לביטחונו ולא רק איסור חסר בסיס.

5. אהבה ללא גבולות:

אחד הדברים כנראה הכי חשובים בבניית הביטחון העצמי אצל ילדים קטנים זה הידיעה חסר כל הספק כי לא משנה מה, גם אם ההורים כועסים, גם אם הם לא הצליחו במשהו או עשו משהו לא בסדר יש דבר אחד שלא משתנה ולא מתערער- האהבה של ההורים שלהם. חשוב מאוד, גם כאשר אתם כועסים להסביר לילדים כי גם כאשר אתם כועסים אתם תמיד אוהבים אותם. יש להימנע משימוש במילים כמו- אני מאוכזב ממך, אני כועס עלייך או כל מילה שלילית בהקשר לילד עצמו. אפשר להשתמש במקום במילים כמו- אני מאוכזב מההתנהגות שלך, אני כועס על איך שבחרת להתנהג וכו'.

הרגש השלילי צריך להיות מיוחס אך ורק כלפי ההתנהגות ולא בשום אופן או צורה כלפי הילד עצמו. הילד צריך לדעת שלא משנה מה קרה, אתם יכולים לכעוס על מה שהוא עשה אבל אותו כאדם, אתם תמיד וללא תנאי אוהבים. 

ביטחון עצמי נמוך- איך אפשר לעזור ולשפר את הביטחון

במידה והילד כבר סובל מבעיות ביטחון עצמי נמוך או מחוסר העכרה עצמית יש מספר דרכים שאפשר לנסות כדי לעזור לו ולשפר את המצב. 

1. שיחה פתוחה ומכילה:

תדברו עם הילדים על הנושא, תשאלו אותם מה גורם לכך ומה יעזור להם. תקפידו מאוד לא לשפוט או לבקר, אם אפשר תנסו רק לתת לילדים לדבר ולשתף אתכם ואתם מצדכם רק תשאלו שאלות מכוונות כדי לנסות להבין ממה חוסר הביטחון שלהם נובע ואיך אפשר לעזור להם. חשוב מאוד שהילדים ירגישו שאתם באים כדי לעזור ולא כדי לשפוט אותם, אנחנו רוצים שהם ירגישו אהובים וחשובים ושיש מי שמקשיב, מכיל ואוהב אותם ללא גבולות או תנאים.

2. גיבוש רעיון משותף לשיפור הביטחון:

כאשר אתם יודעים ממה נוסע חוסר הביטחון אתם יודעים במה לטפל, לדוגמא-

  • חוסר ביטחון הנובע ממשקל- ילד שמרגיש לא בנוח עם המשקל שלו אפשר לשלוח לחוג ספורטיבי או להחליט כמשפחה לשמור על אורח חיים בריא יותר. 
  • ביטחון עצמי נמוך כתוצאה מיכולות לימודיות- במידה והילד מרגיש כי הוא לא בקצב עם שאר הכיתה בלימודים וזה פוגע לו בביטחון אפשר לקחת לו מורה פרטי או לשבת אתו אחה"צ ולעזור לו להתקדם בחומר.
  • חוסר ביטחון כתוצאה מבעיה חברתית- מדובר כנראה באחד הנושאים היותר רגישים ובעייתיים שיש כיוון שהבעיה לא מתרחשת בבית אך הטיפול כן. במידה ולילד קשה חברתית להשתלב, אתם יכולים לנסות ולנהל אתו שיחות בנושא בבית, לתת עצות או אפילו לערוך הדמיות לסיטואציות שונות שבהם התנהלות או תגובות שונות יכולים לשפר את המצב. כמו כן, תנסו להזמין הביתה חברים ולתת לילד מסגרות חברתיות מחוץ לשעות הלימודים. במקרים רבים קשה לילדים להתחבר בכיתה מלאה בילדים אך אחד על אחד בבית, בחוג או בפארק דווקא יותר קל להם.

לסיכום

ביטחון עצמי זה אחד המשאבים הרגשיים הכי חשובים שיש. כל אדם ולא משנה באיזה גיל רוצה להיות שלם עם עצמו, להרגיש כי הוא מסוגל לעשות הכול ולהצליח בכל ולהרגיש אהוב ומוצלח. ביטחון עצמי נמוך יכול לפגוע בהרבה הביטים בחייו של אדם, החל מתחושת המסוגלות העצמית, האומץ לנסות דברים חדשים ועד לאהבה והערכה העצמית. בניגוד למבוגרים, עם ילדים הרבה יותר קל לעבוד על שיפור הביטחון כיוון שהם עוד צעירים והדעות והאמונות שלהם עוד לא לגמרי מבוססות, ככל שהגיל צעיר יותר ככה ניתן יותר בקלות לשנות את המצב ולעבוד על הביטחון והתחושות השליליות. כל ילד כמו כל אדם הוא טוב ומיוחד בדרכו שלו, יש לשים את הדגש על הדברים החיוביים ולעזור לילד להבין עד כמה הוא מיוחד ומוצלח גם אם בדרכים טיפה שונות ממה שמקובל בדרך כלל בחברה. 

 

אהבתם? קראו עוד בנושא – 

מתי הילד מתחיל לדבר – כך תוכלו לעזור ולקדם את התהליך

ויסות חושי אצל ילדים: מתי יש בעיה ואיך אפשר להתמודד עם זה?

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button